Vörösboros Marhapörkölt

Vörösboros Marhapörkölt

  6 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg marhacomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 7 dl száraz vörösbor
  • 10 dkg szalonna
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek. morzsolt kakukkfű
  • 2 ek. őrölt pirospaprika
  • 1 tk. bors

Elkészítés:

1. A szalonnát felaprítjuk és lassú tűzön megsütjük. Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát a szalonna zsírjában (ha szükséges, akkor még egy kevés zsír hozzáadásával) üvegesre sütjük.

2. Nagyobb lángon a kb. 2×2 cm-es kockákra felaprított húst hozzáöntjük és kissé megpirítjuk. Ezt követően felöntjük a vörösborral.

3. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, borsot, az őrölt pirospaprikát, babérlevelet, majd 5 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, majd keverjük hozzá a felaprított paradicsomot, zöldpaprikát, csípős paprikát, sárgarépát, fehérrépát. Közepes lángon főzzük addig a pörköltünket, amíg a hús 3/4-ig megfől (kb. 2 óra).

4. Keverjük bele a felszeletelt gombát. Az elfőtt folyadékot vízzel pótoljuk, hogy a leve éppen ellepje a gombát. Szükség szerint sóval még ízesítsük, további 40 percig főzzük, addig amíg a hús teljesen megfől.

5. Végül lesütjük szaftjára és az így elkészült vörösboros marhapörköltet friss kenyérrel, esetleg főtt burgonyával tálaljuk.

 



Szólj hozzá...