Szilvásgombóc

Szilvásgombóc

  4 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 ek. búzadara
  • 1 db tojás
  • 2 ek. olaj
  • 1 csipet só
  • 0,5 kg szilva
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Ezután áttörjük, hagyjuk kihűlni. A burgonyához keverjük a lisztet, egy csipet sót, az olajat, a tojást, a búzadarát és alaposan összegyúrjuk.

2. Lisztezett nyújtódeszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk és 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy szem magozott szilvát teszünk és megszórjuk egy kevés fahéjas porcukorral.

3. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, összenyomjuk, gombóccá formáljuk. A gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük és megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, majd további 3-5 percig főzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.

4. A gombócokat kiemeljük, lecsepegtetjük, megforgatjuk a zsemlemorzsában. Végül fahéjas porcukorral meghintve, esetleg tejföllel meglocsolva  tálaljuk.

 



Szólj hozzá...