Svéd Húsgolyók

Svéd Húsgolyók

  4 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

A húsgolyóhoz:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek. mustár
  • 1 kk. őrölt szerecsendió
  • őrölt fehér bors

A mártáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 1,5 ek. liszt
  • 4 dl víz
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 3 ek szójaszósz
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Egy edényben a hagymával együtt összekeverjük az összes többi hozzávalót. Ha túl kemény a keverékünk, akkor egy kevés víz hozzáadásával lágyabbá tehetjük.

2. Ezután kisebb gombócokat formálunk és forró olajon vagy vajon megsütjük.

3. A mártáshoz a vajban megpirítjuk a lisztet gyors kevergetés mellett. Három részben hozzáöntjük a vízben feloldott húsleves kockát, miközben csomómentesre keverjük. Beleöntjük a tejszínt, a szójaszószt és sóval, borssal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget el nem éri.

4. Végül az elkészült golyókat a mártással leöntjük és áfonyaszósszal, sült krumplival, esetleg burgonyapürével tálaljuk.

 



Szólj hozzá...