Stollen
8 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
A tetejére:
|
Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 kiskanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és 2 evőkanál liszttel elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Egy nagy edényben a maradék tejben elkeverjük a tojásokat, a cukrot, vaníliás cukrot, rumot, a sót, valamint a reszelt narancs- és citromhéjat.
2. A lisztet hozzászitáljuk, majd a margarint felolvasztjuk, langyosan hozzákeverjük. A felfuttatott élesztőt is beleöntjük és a tésztát alaposan összegyúrjuk. Konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük.
3. Ezt követően beledolgozzuk a mandulát, a kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát. Ovális cipó alakúra formázzuk. Hosszában, nem pontosan a közepén, elvékonyítjuk. A keskenyebb oldalát a szélesebbre ráhajtjuk, kissé összenyomkodjuk.
4. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a gyümölcskenyerünk rendesen átsült-e. A sütőből kiszedve a kiálló, felesleges gyümölcsöket a kezünkkel lesöpörjük.
5. Megkenjük olvasztott margarinnal, vastagon megszórjuk porcukorral. Végül hagyjuk egészen kihűlni és vékonyra szeletelve tálaljuk.