Somlói Galuska

Somlói Galuska

  6 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 db tojás

A diós piskótához:

  • 10 dkg liszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 db tojás
  • 2 dkg darált dió

A kakaós piskótához:

  • 11 dkg liszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 db tojás
  • 1 dkg cukrozatlan kakaópor

Az alapöntethez:

  • 200 g kristálycukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

A vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1/2 vaníliarúd
  • 4 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg baracklekvár
  • 1 kk. kakaó
  • 8 dkg mazsola

A csolkoládéöntethez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl rum

Továbbá:

  • 4 dl habtejszín
somloi-galuska

Elkészítés:

1. Az sima piskótához a tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját is egyenként. Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, 200-210 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. 

2. Diós és kakaós lap esetén a készítés ugyanez, csak a diót, illetve kakaót a lisztel elvegyítve adjuk a tojáshabhoz.

3. Az alapöntethez a hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd kihűtjük.

4. A vaníliakrémhez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a vaníliarúd kikapart belsejét és csomómentesre keverjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg a besűrűsödik.

5. A csokoládéöntethez az apróra tördelt csokoládét a rummal és a vízzel gőz fölött egy edényben megolvasztjuk, majd azt is hagyjuk kihűlni.

6. A töltelékhez a mazsolát egy órára beáztatjuk és utána lecsepegtetjük. 

7. Tegyük tálcára az első piskótalapot, locsoljuk meg az alapöntettel, kenjük meg a vaníliakrém felével, szórjuk meg a dió és a mazsola felével. Helyezzük rá a második lapot és újra ismételjük meg a folyamatot. Ráhelyezzük a harmadik lapot, lo­csoljuk meg a maradék alapöntettel, vonjuk be baracklek­várral, tetejét hintsük meg kakaóval.

8. Tegyük egy éjsza­kára a hűtőszekrénybe. Tálaláskor kiskanállal szedjünk ki belőle, meglocsoljuk a csokoládéöntettel, tejszínhabbal díszítjük.

 



Szólj hozzá...