Somlói Galuska
6 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A piskótához:
A diós piskótához:
A kakaós piskótához:
Az alapöntethez:
A vaníliakrémhez:
A töltelékhez:
A csolkoládéöntethez:
Továbbá:
|
Elkészítés:
1. Az sima piskótához a tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját is egyenként. Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, 200-210 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
2. Diós és kakaós lap esetén a készítés ugyanez, csak a diót, illetve kakaót a lisztel elvegyítve adjuk a tojáshabhoz.
3. Az alapöntethez a hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd kihűtjük.
4. A vaníliakrémhez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a vaníliarúd kikapart belsejét és csomómentesre keverjük. Közepes lángon addig főzzük, amíg a besűrűsödik.
5. A csokoládéöntethez az apróra tördelt csokoládét a rummal és a vízzel gőz fölött egy edényben megolvasztjuk, majd azt is hagyjuk kihűlni.
6. A töltelékhez a mazsolát egy órára beáztatjuk és utána lecsepegtetjük.
7. Tegyük tálcára az első piskótalapot, locsoljuk meg az alapöntettel, kenjük meg a vaníliakrém felével, szórjuk meg a dió és a mazsola felével. Helyezzük rá a második lapot és újra ismételjük meg a folyamatot. Ráhelyezzük a harmadik lapot, locsoljuk meg a maradék alapöntettel, vonjuk be baracklekvárral, tetejét hintsük meg kakaóval.
8. Tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Tálaláskor kiskanállal szedjünk ki belőle, meglocsoljuk a csokoládéöntettel, tejszínhabbal díszítjük.