Meggyes Rétes

Meggyes Rétes

  4 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 2 ek. zsír
  • 2 csipet só
  • 1 tk. ecet
  • 2,5 dl víz

A töltelékhez:

  • 1 kg magozott meggy
  • 10 dkg búzadara
  • 2 ek. olaj
  • 4 ek. kristálycukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A liszthez hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsírt, majd elmorzsoljuk. Langyos vízben elkeverjük a sót, ecetet, majd apránként a liszthez adjuk, alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, amíg elválik az edény falától.

2. A tésztát elfelezzük és egy hosszabb sütőpapír felét megkenünk olvasztott zsírral. A tésztát a sütőpapír zsírozott felére helyezzük, tetejét is bekenjük, majd ráhajtjuk a sütőpapírt és fél órán át pihentetjük. 

3. Egy edénybe kevés olajon megpirítjuk a búzadarát, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, cukrot, fahéjat. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 

4. Pihentetés után a tészta akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva benne marad az ujjunk nyoma. Egy vászon lepedőt megszórunk kevés liszttel, rátesszük a tésztát és elkezdjük nyújtani, húzni. Alányúlunk óvatosan, lassan húzzuk egészen addig, amíg hártya vastagságú lesz a tészta. A vastag széleit egy késsel levágjuk. 

5. A tölteléket a szélétől kb. 5 cm-re tegyük egy sorba. A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd a terítő segítségével feltekerjük a rétesünket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott zsírral. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

 



Szólj hozzá...