Meggyes Rétes
4 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
|
Elkészítés:
1. A liszthez hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsírt, majd elmorzsoljuk. Langyos vízben elkeverjük a sót, ecetet, majd apránként a liszthez adjuk, alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, amíg elválik az edény falától.
2. A tésztát elfelezzük és egy hosszabb sütőpapír felét megkenünk olvasztott zsírral. A tésztát a sütőpapír zsírozott felére helyezzük, tetejét is bekenjük, majd ráhajtjuk a sütőpapírt és fél órán át pihentetjük.
3. Egy edénybe kevés olajon megpirítjuk a búzadarát, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, cukrot, fahéjat. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
4. Pihentetés után a tészta akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva benne marad az ujjunk nyoma. Egy vászon lepedőt megszórunk kevés liszttel, rátesszük a tésztát és elkezdjük nyújtani, húzni. Alányúlunk óvatosan, lassan húzzuk egészen addig, amíg hártya vastagságú lesz a tészta. A vastag széleit egy késsel levágjuk.
5. A tölteléket a szélétől kb. 5 cm-re tegyük egy sorba. A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd a terítő segítségével feltekerjük a rétesünket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott zsírral. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.