Maki Sushi

Maki Sushi

  4 fő      kb. 90 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg sushi rizs
  • 3 ek. kristálycukor
  • 5 db nori lap (algalap)
  • 8 cl rizsecet
  • 18 dkg füstölt lazac
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 tk. só
  • ecetes gyömbér
  • soja szósz
  • wasabi
  • víz

Elkészítés:

1. Első lépésnek a rizsecetet összekeverjük a cukorral és sóval, majd addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Ezután tegyük félre, hagyjuk kihűlni.

2. A sushi rizst 8-10-szer mossuk át. Ezt követően tegyük át egy edénybe és töltsük fel annyi vízzel, amennyi a rizst teljesen ellepi. Hagyjuk állni benne 15 percig, majd gyújtsunk alá. Fedő alatt forraljuk fel és miután felforrt, lassú tűzön pároljuk tovább 30 percen át. Miután levettük a lángról, további 5 percig hagyjuk fedő alatt.

3. Ezután a rizst oszlassuk el például egy tálcán vagy esetleg egy hőálló edényben. Keverjük össze a rizsecettel és hagyjuk kihűlni.

4. A nori lapot helyezzük a bambusz göngyölőre. Tegyünk a lapra kb. 1/2 – 1 cm vastagságban rizst, úgy hogy tőlünk számítva a nori lap elejét kb. 3 cm, a végét pedig kb. 5 cm szélesen hagyjuk szabadon.

5. A felhelyezett rizs közepére rakjunk hosszában csíkokra vágott uborkát, lazacot, de rakhatunk esetleg rákot, kagylót, avokádót is. Szorosan tartva csavarjuk fel a nori lapot.

6. Amikor a göngyölővel teljesen feltekertük, akkor még egyszer nyomkodjuk meg, majd kitekerhetjük. Végül a tekercseket 2-3 cm-es karikákra felvágva, wasabival, ecetes gyömbérrel és soja szósszal együtt, lehűtve tálalhatjuk.

 



Szólj hozzá...