Gyros
8 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A húshoz:
A joghurtos szószhoz:
A csípős szószhoz:
Egyéb hozzávalók:
|
Elkészítés:
1. Először összekeverjük a hús pácolásához szükséges fűszereket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál alján kevés olívaolajat elkenünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A szószokat is előző nap elkészíthetjük, hogy az ízek minél jobban összeérjenek. A joghurtos szószhoz a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a sóval együtt a joghurthoz keverjük.
3. A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a chilipelyhet is. Turmixgépbe tesszük, pépesre turmixoljuk, közben hozzáadjuk az 5 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál fehérborecetet. Az így elkészített két szószunkat lefedve 1 éjszakán át hűtőszekrényben tároljuk.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percen keresztül sütjük a húst. Miután kiszedtük hagyjuk kicsit kihűlni, majd vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk.
5. Nem maradt más hátra, mint hogy összeállítsuk a gyros-t. A paradicsomot, lilahagymát, jégsalátát megtisztítjuk, majd félbevágjuk és felszeleteljük. Egy pita tetejét levágjuk, helyezünk az aljára egy kevés salátát, kanalazunk bele 1-2 evőkanál joghurtos öntetet. Teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomot, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét zöldségek, joghurtos szósz. A legtetejére pedig csípős szósz.