Gibanica

 

Gibanica

 

  6 fő       több, mint 90 perc
Hozzávalók:

  • 50 dkg rétes lap
  • olaj

A pitetésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csipet só

Mákos töltelék:

  • 30 dkg őrölt mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Túrós töltelék:

  • 1,2 kg túró
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Diós töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Almás töltelék:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

A legírozáshoz:

  • 1 l tejföl
  • 3 db tojás

Elkészítés:

Először a pitetészta elkészítésével kezdjük. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tejfölben az élesztőt elkeverjük, majd a tészta összes többi hozzávalójával összegyúrjuk. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. A töltelékeket és legírt külön-külön edényekben összeállítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe a pitetésztánk adja az alsó réteget. Erre fognak kerülni a következő rétegek. A rétegek sorrendje: mákos, túrós, diós, almás.
A mákos és diós tölteléket mindig meglocsoljuk egy kevés olajjal. Tehát első rétegként a mákos töltelékünk felét eloszlatjuk pitetésztán. Meglocsoljuk olajjal és megkenjük a tejfölös legírrel. A tetejére egy réteslapot helyezünk. Ezt követi a túrós töltelék, melynek tetejét szintén megkenjük a tejfölös legírrel és jöhet a réteslap. Ugyanígy járunk el  a diós, majd almás tölteléknél is. Ezt a 4 réteget, még egyszer megismételjük. A legfelső réteslapot ismét megkenjük a legírrel, majd ismét réteslap és legír követi. Az így összeállított gibanicát 160 fokon 1,5 órán át sütjük. Végül hagyjuk kihűlni és felszeletelve, újramelegítve tálaljuk.

ital1


Szólj hozzá...

20 − 10 =