Gibanica
6 fő több, mint 90 perc | ||
Hozzávalók:
A pitetésztához:
Mákos töltelék:
Túrós töltelék:
Diós töltelék:
Almás töltelék:
A legírozáshoz:
|
|
Elkészítés: Először a pitetészta elkészítésével kezdjük. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tejfölben az élesztőt elkeverjük, majd a tészta összes többi hozzávalójával összegyúrjuk. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. A töltelékeket és legírt külön-külön edényekben összeállítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe a pitetésztánk adja az alsó réteget. Erre fognak kerülni a következő rétegek. A rétegek sorrendje: mákos, túrós, diós, almás.
A mákos és diós tölteléket mindig meglocsoljuk egy kevés olajjal. Tehát első rétegként a mákos töltelékünk felét eloszlatjuk pitetésztán. Meglocsoljuk olajjal és megkenjük a tejfölös legírrel. A tetejére egy réteslapot helyezünk. Ezt követi a túrós töltelék, melynek tetejét szintén megkenjük a tejfölös legírrel és jöhet a réteslap. Ugyanígy járunk el a diós, majd almás tölteléknél is. Ezt a 4 réteget, még egyszer megismételjük. A legfelső réteslapot ismét megkenjük a legírrel, majd ismét réteslap és legír követi. Az így összeállított gibanicát 160 fokon 1,5 órán át sütjük. Végül hagyjuk kihűlni és felszeletelve, újramelegítve tálaljuk. |