Empanadas! Az argentín fesztiválok étele
Az empadanasnak elég nagy szerepe van Argentína gasztronómiájában. De mi is az az empanadas? Nos az empadanas nem más, mint kenyértésztába töltött húsok, zöldségek, gyümölcsök lehetnek. Olajban kisütve, illetve sütőben megsütve készítik. Argentína minden régiójában más és más alapanyagokkal töltik meg. A legjellemzőbb a marhahúsos alap. |
Régi képeslap |
Eredetileg Spanyolországból (Galícia) és Portugáliából vezethető vissza történelme. Az első írásos megjelenés egy 1520-as katalán szakácskönyvben, a Libre del Cochban fedezhető fel, ahol tenger gyümölcseivel volt megtöltve. A spanyol telepesek által vált ismert étellé Argentínában és a mai napig olyan szinten tekintik nemzeti ételüknek, hogy empadanast fogyasztanak már a főétkezéseknél is. És hogy még jobban fokozzák az Empanadas iránti szeretetüket, ezért Empadanas Fesztiválokat is tartanak, ahol minden régió töltött finomságai bemutatkoznak. Ha esetleg arra vesszük rá magunkat, hogy Argentínába látogassunk, akkor nagy eséllyel lehetőségünk lesz megkóstolni ezt a remek süteményt, azaz főételt. |
|
Empadanas Fesztivál |
Libre del Coch (1520) |
Amennyiben kedvet kaptál az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor a receptet nálunk megtalálod:
forrás: wikipedia.org, sabor.co.uk, history.denverlibrary.org