Céklás Csokoládétorta
8 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A piskótához:
A krémhez:
A bevonathoz:
A díszítéshez:
|
Elkészítés:
1. A tortaforma (26 cm-es) alját sütőpapírral kibéleljük és az oldalát kivajazzuk, lisztezzük.
2. A céklát megfőzzük, leszűrjük, majd a levét tegyük félre. A lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát külön tálban összekeverjük. A főtt céklát pépesítjük, hozzákeverjük a porcukrot, vanília aromát, tojásokat, olajat. Végül a száraz hozzávalókkal összedolgozzuk, hogy sima, csomómentes keveréket kapjunk.
3. A sütőformába öntjük és kb. 40-45 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
4. 2 dl tejszínt felmelegítünk, a csokoládékat törjük bele. Kevergetve feloldjuk benne, majd hagyjuk kihűlni. A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük. A kihűlt csokoládékrémet habverővel kissé felverjük és a tejszínhabbal elkeverjük.
5. A kihűlt tortalap tetejét egyenesre igazítjuk. Az egészet megfordítjuk, félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, oldalát bekenjük.
6. A bevonat elkészítéséhez a porcukorhoz adjunk céklalevet apránként adagolva, hogy sűrű cukormázat kapjunk. Ezzel bevonjuk a torta tetejét.
7. A díszítéshez az étcsokoládét az olajjal elkeverve gőz felett felolvasztjuk, kisebb nejlon zacskóba kanalazzuk, csücskét levágjuk és a megszáradt cukormázra tetszőleges vonalakat rajzolhatunk. Végül hűtőszekrénybe helyezzük és lehűtve tálaljuk.