Céklás Csokoládétorta

Céklás Csokoládétorta

  8 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 25 dkg liszt
  • 35 dkg cékla
  • 35 dkg porcukor
  • 1,5 tk. vanília aroma
  • 4 db tojás
  • 240 ml olaj
  • 8 dkg holland kakaópor
  • 8 g sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna

A krémhez:

  • 10 dkg étcsokoládé /min. 60%-os/
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 4 dl habtejszín

A bevonathoz:

  • 25 dkg porcukor
  • céklalé

A díszítéshez:

  • 3 dkg étcsokoládé
  • 1 mk. olaj

Elkészítés:

1. A tortaforma (26 cm-es) alját sütőpapírral kibéleljük és az oldalát kivajazzuk, lisztezzük.

2. A céklát megfőzzük, leszűrjük, majd a levét tegyük félre. A lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát külön tálban összekeverjük. A főtt céklát pépesítjük, hozzákeverjük a porcukrot, vanília aromát, tojásokat, olajat. Végül a száraz hozzávalókkal összedolgozzuk, hogy sima, csomómentes keveréket kapjunk.

3. A sütőformába öntjük és kb. 40-45 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

4. 2 dl tejszínt felmelegítünk, a csokoládékat törjük bele. Kevergetve feloldjuk benne, majd hagyjuk kihűlni. A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük. A kihűlt csokoládékrémet habverővel kissé felverjük és a tejszínhabbal elkeverjük.

5. A kihűlt tortalap tetejét egyenesre igazítjuk. Az egészet megfordítjuk, félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, oldalát bekenjük.

6. A bevonat elkészítéséhez a porcukorhoz adjunk céklalevet apránként adagolva, hogy sűrű cukormázat kapjunk. Ezzel bevonjuk a torta tetejét.

7. A díszítéshez az étcsokoládét az olajjal elkeverve gőz felett felolvasztjuk, kisebb nejlon zacskóba kanalazzuk, csücskét levágjuk és a megszáradt cukormázra tetszőleges vonalakat rajzolhatunk. Végül hűtőszekrénybe helyezzük és lehűtve tálaljuk.

 



Szólj hozzá...

10 − hat =