Bejgli
6 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
A diós töltelékhez:
A mákos töltelékhez:
Az aszalt szilvás töltelékhez:
Egyéb hozzávalók:
|
![]() |
Elkészítés:
1. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, sót, margarint, zsírt, tojás sárgáját, tejszínt. Annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy puha, nem ragadós tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, majd folpackba csomagolunk és hűtőszekrénybe tesszük 20-30 percre pihentetni.
2. A diós töltelék elkészítéséhez a vizet felforraljuk a cukorral. Lehúzzuk a tűzről és keverjük bele a töltelék hozzávalóit az aszalt gyümölcs kivételével, majd hagyjuk kihűlni.
3. A mákos töltelék elkészítésénél hasonló módon járjunk el, mint a diósnál.
4. Miután mindennel készen vagyunk 1 adag tésztát kinyújtunk kb.25×28 cm nagyságúra. Ne lisztezzük a felületet, mert nem lesz fényes a bejgli. 1,5-2 cm-re a széleket kihagyva rákenjük a tölteléket. Sodrófával elegyengethetjük, így egyenletesebb lesz a töltelék eloszlása.
5. Megszórjuk az aszalt gyümölccsel. A diósnál mazsolával, mákosnál meggyel. A tészta két szélét behajtjuk, majd feltekerjük. Az aszalt szilváshoz, a kinyújtott tésztára rákenjük a lekvárt. Az aszalt szilvát nagyobb darabokra vágjuk és azzal megszórjuk. A feltekert tekercseket tojás sárgájával bekenjük. Hűvös helyre tesszük száradni.
6. Ha megszáradt, tojás fehérjével kenjük le, mert ettől lesz márványos. Ezt követően egy éjszakára tegyük ismét hűvös helyre száradni.
7. Másnap reggel hurkapálcikával szurkáljuk még több helyen teljesen a tészta aljáig. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.