Baklava

Baklava

  8 fő      több,mint 90 perc

Hozzávalók:

  • 30 dkg rétestészta /16 db lap/
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg darált mandula
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • 2 tk. őrölt fahéj

A sziruphoz:

  • 35 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • 3,75 dl víz
  • 1 citrom leve
  • 1 tk. vanília aroma

Elkészítés:

1. Egy tepsit kivajazunk, beleterítünk 4 darab réteslapot egyenként megkenve az olvasztott vajjal.

2. A diót a mandulával, a fahéjjal, a szegfűszeggel összekeverjük. Ezzel a keverékkel megszórjuk a megvajazott réteslapot.

3. Helyezzünk rá 2 darab réteslapot és kenjük meg ismét egyesével vajjal, majd szórjunk rá diós keveréket. Ezt követően 2 laponként addig ismételjük a folyamatot, amíg 4 lapunk marad.

4. A maradék 4 lapot egyenként megvajazva a tetejére tesszük. Rombusz alakban szurkáljuk meg a felső réteget. Ezután egy ecsettel hintsünk vizet a tetejére.

5. Előmelegített sütőben süssük 40-45 percig 180 fokon. 

6. A szirup hozzávalóit főzzük össze, a szirupon képződött habot távolítsuk el.

7. Amikor a sütemény elkészült, vegyük ki a sütőből, vágjuk fel és öntsük rá a szirupot. Végül hagyjuk állni 2-3 órát tálalás előtt.

 



Szólj hozzá...

17 + egy =