Aranygaluska
4 fő több, mint 90 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
Egyéb hozzávalók:
A sodóhoz:
|
Elkészítés:
1. Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A 7 dkg megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját a liszthez adjuk és nagyon alaposan összegyúrjuk. Konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük a tésztánkat.
2. Miután megkelt, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle.
3. A diót ledaráljuk, összekeverjük a kristálycukorral. A kiszaggatott korongokat a 10 dkg olvasztott vajban, majd a cukros dióban megforgatjuk, egy kivajazott sütőformában szorosan egymásra halmozzuk.
4. A sütőformát egy alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és tésztánkat készre sütjük.
5. A sodóhoz a tejet összekeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével, majd felforraljuk és levesszük a tűztől. Egy másik edényben a tojássárgáját, a cukrot, lisztet csomómentesre keverjük. Ezt követően lassú tűzön a vaníliás tejet kisebb adagokban hozzáadjuk és gyors kevergetés mellett addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik az öntetünk.
6. Végül a tésztából tépkedünk egy tányérra, majd a vaníliás öntetünkkel meglocsolva tálaljuk.