Almás Pite

Almás Pite

  6 fő      több, mint 90 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 7 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 3 ek. tejföl
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 4 ek. kajszilekvár
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 db citrom leve

Egyéb hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • fahéjas porcukor

Elkészítés:

1. Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. 10 percig közepes lángon pároljuk és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, hozzákeverjük a kajszilekvárt.

2. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tejfölben az élesztőt elkeverjük, majd a tészta összes többi hozzávalójával összegyúrjuk. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. 

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Ezután elfelezzük a tésztát. A cipókat lisztezett nyújtódeszkán nagyobb tepsi méretűre nyújtjuk.

4. Az egyik lapot belehelyezzük a tepsibe, megszórjuk zsemlemorzsával, majd elkenjük rajta az almát. A másik lapot a tetejére helyezzük.

5. Megkenjük a felvert tojással, villával sűrűn megszurkáljuk és aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni és tálalás előtt fahéjas porcukorral meghintjük.

 



Szólj hozzá...

18 − 17 =