A Sushi eredete

Főoldal   >   Receptek Nyomában

 

A hal tartósításának módszere a Sushi

 


  A sushi őshazája Japán, de valójában Kínából terjedt át a szigetországba. Eredetileg a hal tartósításának módszere volt. A nyers, megtisztított halat egy nagy kő segítségével rizs és só között lepréselték, majd pár hét elteltével a nehéz követ eltávolították és néhány hónapig letakarva érlelték.  A rizsbe csomagolt hal erjedésének oka, hogy az erjedő rizsből keletkező ecet aminosavakká bontja le a halat. Eredménye az umami nevű íz, ami a japánok szerint az ötödik alapíz.
Maki Sushi
 

  A mai japán sushi nem sokban hasonlít a hagyományosra. Eredetileg csak a halat fogyasztották el, a készítéséhez használt rizst eldobták. A mai modern sushi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitotta meg sushi boltját “Yohei-zushi” néven. Boltját tekinthetjük a mai sushi bárok ősének és tulajdonosát pedig a “sushi atyjának”. Az első modern sushi-bár 1950-ben nyílt meg Osaka-ban, ekkorra Japánban már minden háztartásban általános ételnek számított. A mai sushi az 1970-es évektől vált világhírűvé. Több típusa létezik, mint például a nigiri, melynél kisebb rizsadagokra helyeznek halakat vagy más tenger gyümölcsét. A maki a hengeresen sodort, rolád típusú sushi, melyet algalapokba burkolnak, majd általában 6-8 részre vágnak fel. A préselt fajta az oshi, ahol a rizsrétegek közé helyezik a tölteléket és kockára vágva tálalják. A sushi bármennyire is világhírű étel lett, ennek ellenére mégis megosztja a társadalmat. Kedvelői tábora egyre nagyobb, de mégis nagy része az emberiségnek idegenkedve tekint rá. Egy kóstolást viszont mindenképpen megér.


Yohei-zushi
Hanaya Yohei (1799–1858)

 

Amennyiben kedvet kaptál az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor a receptet nálunk megtalálod:


forrás: wikipedia.org


Szólj hozzá...

8 − nyolc =