A Stroganoff legenda, illetve Bélszín Stroganoff Módra
Az orosz gasztronómia egyik legkiválóbb étele. És ha már Stroganoff módra, akkor nem maradhat ki a történetből Stroganoff gróf sem. Azaz gróf Alexander Grigorievich Stroganoff. Az orosz származású grófról elnevezett étel receptje előszőr 1861-ben Movjadina po-strogonovski s gorchitseju néven jelent meg Elena Molokhovets szakácskönyvében, melyben az étel alapanyagait tekintve csak bélszínből, vajból, mustárból és tejfölből állt. |
Bélszín Stroganoff Módra |
Az egyik ismert legenda szerint Stroganoff gróf házában, Odesszában, gyakran voltak „nyílt asztalnak” nevezett összejövetelek, ahová szabadon betérhettek művelt és jól öltözött emberek. Egy ilyen ebédre alkották meg a Stroganoff Bélszínt. Egy másik legenda szerint az idős, már fogatlan gróf számára André Dupont nevű francia szakácsa találta ki a fogást. Hogy melyik történet lehet az igazi, azt mindenki döntse el maga. Az viszont vitathatatlan, hogy ennek a remek orosz fogásnak, melyben megtalálhatóak a francia gasztronómia jegyei is, nehezen lehet ellenállni. |
|
Molokhovets szakácskönyv (1861) | Stroganoff gróf (1795–1891) |
Amennyiben kedvet kaptál az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor a receptet nálunk megtalálod:
forrás: wikipedia.org