Spanyolország megégett kréme, a Katalán Krém
Ha Spanyolországról beszélünk akkor nem lehet elhaladni a Katalán Krém létezése mellett. Sokan keverik a francia Créme Brulée receptjével. Pedig a katalánok erősen meghúzzák a vonalat a két recept között. Ugyanis a már 14. századból ismert és zsidó hagyományokból eredő katalán krémben a tejszín, vanília, barna cukor használata és az, hogy vízgőzben készüljön, tilos. A Créme Brulée ráadásul csak a 17. században tűnik fel Franciaországban. |
Katalán Krém |
A legenda szerint egy monostorban az apácák Flant szerettek volna készíteni az oda érkező püspök tiszteletére, de az nem sikerült. Hogy feljavítsák az elrontott Flant, tettek hozzá egy kis kukoricalisztet és egy felizzított vas segítségével égettek rá cukrot, majd úgy vitték oda a püspöknek. Mivel a cukor nagyon megégett, ezért a püspök így kiáltott fel: “crema” (égett). Innentől kezdve lett a neve Crema Quemada, azaz égetett krém, illetve mai ismertebb nevén Crema Catalan (Katalán Krém). Eme különleges történelmi esemény után természetesen szokássá vált minden év március 19-én, tehát Szent József napján elkészíteni ezt a mennyei desszertet. |
|
A krém égetése |
Szent József |
Amennyiben kedvet kaptál az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor a receptet nálunk megtalálod:
forrás: wikipedia.org