Crumpet, az angolok 18. századi palacsintája
A palacsintának ez a variációja nem annyira elterjedt és közismert. Pedig nem új keletű étel az angol gasztronómiában. Olyannyira nem, hogy az Oxford Angol Lexikon 1382-re teszi az első megjelenését, amely John Wycliffe, egy angol bibliafordítónak köszönhető. Igaz akkor Crompid néven volt ismert. Abban a korban még nehéz lett volna egy palacsintasütővel a mai állagú palacsintát előállítani, ezért élesztőt adtak a tésztához és úgy sütötték meg. |
John Wycliffe (1320-1384) |
Ennek az eljárásnak az eredménye egy szivacsos állagú, puha sütemény lett. A Crumpet ma ismert formája (melyet már különböző dszemekkel, vajjal, mézzel vagy csokoládé öntettel ízesítenek) Elizabeth Raffald nevéhez köthető, aki a “The Experienced English Housekeeper” (A tapasztalt angol házvezetőnő) című szakácskönyvében tüntetett fel először 1769-ben. A Crumpet innentől nagyobb ismertségre tett szert és mind a mai napig az angol gasztronómia remekének tekinthető. Melegen teasüteményként is kiválóan fogyasztható. Ha esetleg kihűl akkor nyugodtan bevethetjük akár lazacos kis szendvicsek alapjának. |
|
Elizabeth Raffald (1733-1781) |
The Experienced English Housekeeper (1769) |
Amennyiben kedvet kaptál az eredeti recept elkészítéséhez és a kóstoláshoz, akkor a receptet nálunk megtalálod:
forrás: wikipedia.org