Skip to content

Stollen

 

Stollen

 

   8 fő       több, mint 90 perc
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 3,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 25 dkg mazsola
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 7 cl rum
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • 5 dkg margarin
  • porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kiskanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és 2 evőkanál liszttel elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Egy nagy edényben a maradék tejben elkeverjük a tojásokat, a cukrot, vaníliás cukrot, rumot, a sót, valamint a reszelt narancs- és citromhéjat. A lisztet hozzászitáljuk, majd a margarint felolvasztjuk, langyosan hozzákeverjük. A felfuttatott élesztőt is beleöntjük és a tésztát alaposan összegyúrjuk. Konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. Ezt követően beledolgozzuk a mandulát, a kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát. Ovális cipó alakúra formázzuk. Hosszában, nem pontosan a közepén, elvékonyítjuk. A keskenyebb oldalát a szélesebbre ráhajtjuk, kissé összenyomkodjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a gyümölcskenyerünk rendesen átsült-e. A sütőből kiszedve a kiálló, felesleges gyümölcsöket a kezünkkel lesöpörjük. Megkenjük olvasztott margarinnal, vastagon megszórjuk porcukorral. Végül hagyjuk egészen kihűlni és vékonyra szeletelve tálaljuk.


ital3


Szólj hozzá... Jelentkezz be Facebook fiókoddal vagy add meg neved/e-mail címed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 − 6 =