Skip to content

Meggyes Rétes

 

Meggyes Rétes

 

   4 fő       több, mint 90 perc
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 2 ek. zsír
  • 2 csipet só
  • 1 tk. ecet
  • 2,5 dl víz

A töltelékhez:

  • 1 kg magozott meggy
  • 10 dkg búzadara
  • 2 ek. olaj
  • 4 ek. kristálycukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsírt, majd elmorzsoljuk. Langyos vízben elkeverjük a sót, ecetet, majd apránként a liszthez adjuk, alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. A tésztát elfelezzük és egy hosszabb sütőpapír felét megkenünk olvasztott zsírral. A tésztát a sütőpapír zsírozott felére helyezzük, tetejét is bekenjük, majd ráhajtjuk a sütőpapírt és fél órán át pihentetjük. Egy edénybe kevés olajon megpirítjuk a búzadarát, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, cukrot, fahéjat. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Pihentetés után a tészta akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva benne marad az ujjunk nyoma. Egy vászonlepedőt, megszórunk kevés liszttel rátesszük a tésztát és elkezdjük nyújtani, húzni. Alányúlunk óvatosan, lassan húzzuk egészen addig, amíg hártya vastagságú lesz a tészta. A vastag széleit egy késsel levágjuk. A tölteléket a szélétől kb. 5 cm-re tegyük egy sorba. A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd a terítő segítségével feltekerjük a rétesünket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott zsírral. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.


ital1


Szólj hozzá... Jelentkezz be Facebook fiókoddal vagy add meg neved/e-mail címed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

19 − kilenc =