Skip to content

Gibanica

 

Gibanica

 

  6 fő       több, mint 90 perc
Hozzávalók:

  • 50 dkg rétes lap
  • olaj

A pitetésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csipet só

Mákos töltelék:

  • 30 dkg őrölt mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Túrós töltelék:

  • 1,2 kg túró
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Diós töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Almás töltelék:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

A legírozáshoz:

  • 1 l tejföl
  • 3 db tojás

Elkészítés:

Először a pitetészta elkészítésével kezdjük. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tejfölben az élesztőt elkeverjük, majd a tészta összes többi hozzávalójával összegyúrjuk. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. A töltelékeket és legírt külön-külön edényekben összeállítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe a pitetésztánk adja az alsó réteget. Erre fognak kerülni a következő rétegek. A rétegek sorrendje: mákos, túrós, diós, almás.
A mákos és diós tölteléket mindig meglocsoljuk egy kevés olajjal. Tehát első rétegként a mákos töltelékünk felét eloszlatjuk pitetésztán. Meglocsoljuk olajjal és megkenjük a tejfölös legírrel. A tetejére egy réteslapot helyezünk. Ezt követi a túrós töltelék, melynek tetejét szintén megkenjük a tejfölös legírrel és jöhet a réteslap. Ugyanígy járunk el  a diós, majd almás tölteléknél is. Ezt a 4 réteget, még egyszer megismételjük. A legfelső réteslapot ismét megkenjük a legírrel, majd ismét réteslap és legír követi. Az így összeállított gibanicát 160 fokon 1,5 órán át sütjük. Végül hagyjuk kihűlni és felszeletelve, újramelegítve tálaljuk.

ital1


Szólj hozzá... Jelentkezz be Facebook fiókoddal vagy add meg neved/e-mail címed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

nyolc + nyolc =