Skip to content

Bejgli

 

Bejgli

 

   6 fő       több, mint 90 perc
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 47 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 13 dkg margarin
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • 1 csipet só
  • 6 dkg zsír
  • kb. 1 dl hideg víz

A diós töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dkg kajszibarack kekvár
  • 1 db reszelt citrom héja
  • 80 ml víz
  • mazsola

A mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 6 dkg meggy lekvár
  • aszalt meggy
  • 80 ml víz

Az aszalt szilvás töltelékhez:

  • 20 dkg szilva lekvár
  • 5 dkg aszalt szilva

Egyéb hozzávalók:

  • 2 db tojás sárgája
  • 2 db tojás fehérje

Elkészítés:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, sót, margarint, zsírt, tojás sárgáját, tejszínt. Annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy puha, nem ragadós tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, majd folpackba csomagolunk és hűtőszekrénybe tesszük 20-30 percre pihentetni. A diós töltelék elkészítéséhez a vizet felforraljuk a cukorral. Lehúzzuk a tűzről és keverjük bele a töltelék hozzávalóit az aszalt gyümölcs kivételével, majd hagyjuk kihűlni. A mákos töltelék elkészítésénél hasonló módon járjunk el, mint a diósnál. Miután mindennel készen vagyunk 1 adag tésztát kinyújtunk kb.25×28 cm nagyságúra. Ne lisztezzük a felületet, mert nem lesz fényes a bejgli. 1,5-2 cm-re a széleket kihagyva rákenjük a tölteléket. Sodrófával elegyengethetjük, így egyenletesebb lesz a töltelék eloszlása. Megszórjuk az aszalt gyümölccsel. A diósnál mazsolával, mákosnál meggyel. A tészta két szélét behajtjuk, majd feltekerjük. Az aszalt szilváshoz, a kinyújtott tésztára rákenjük a lekvárt. Az aszalt szilvát nagyobb darabokra vágjuk és azzal megszórjuk. A feltekert tekercseket tojás sárgájával bekenjük. Hűvös helyre tesszük száradni. Ha megszáradt, tojás fehérjével kenjük le, mert ettől lesz márványos. Ezt követően egy éjszakára tegyük ismét hűvös helyre száradni. Másnap reggel hurkapálcikával szurkáljuk még több helyen teljesen a tészta aljáig. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

 


ital4


Szólj hozzá... Jelentkezz be Facebook fiókoddal vagy add meg neved/e-mail címed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

6 + tizennyolc =