Skip to content

Aranygaluska

 

Aranygaluska

 

   4 fő       több, mint 90 perc
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 7 dkg vaj

Egyéb hozzávalók:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg vaj

A sodóhoz:

  • 6 dkg kristálycukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 ek. finomliszt
  • 7 dl tej
aranygaluska

Elkészítés:

Langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A 7 dkg megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját a liszthez adjuk és nagyon alaposan összegyúrjuk. Konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük a tésztánkat. Miután megkelt, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A diót ledaráljuk, összekeverjük a kristálycukorral. A kiszaggatott korongokat a 10 dkg olvasztott vajban, majd a cukros dióban megforgatjuk, egy kivajazott sütőformában szorosan egymásra halmozzuk. A sütőformát egy alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és tésztánkat készre sütjük. A sodóhoz a tejet összekeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével, majd felforraljuk és levesszük a tűztől. Egy másik edényben a tojássárgáját, a cukrot, lisztet csomómentesre keverjük. Ezt követően lassú tűzön a vaníliás tejet kisebb adagokban hozzáadjuk és gyors kevergetés mellett addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik az öntetünk. Végül a tésztából tépkedünk egy tányérra, majd a vaníliás öntetünkkel meglocsolva tálaljuk.

 


ital2


Szólj hozzá... Jelentkezz be Facebook fiókoddal vagy add meg neved/e-mail címed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc − 13 =